Probleem:  Totale verstopping

Oorzaak: Bij een totale verstopping zit uw hoofdriolering van uw bedrijf of woning verstopt. De verstopping kan verschillende oorzaken hebben, een aantal veel voorkomende zijn:

  • Wortelgroei in riolering
  • Zeep, vet en andere resten die uw rioolbuis vernauwen waardoor uiteindelijk een ophoping ontstaat
  • Verzakkingen van grond en of uw woning waardoor de buis scheurt, breekt of plat geduwd wordt

Daarnaast komt het bij nieuwbouw woningen en nieuwbouw appartementen regelmatig voor dat verstoppingen veroorzaakt worden doordat er na de aanleg van de riolering met zwaar materiaal zoals een graafmachine, kraan, betonauto of andere zwaar beladen vervoermiddel over het (net) aangelegde riool heen gereden wordt waardoor de buizen plat gedrukt worden.

Vroeg tijdig herkennen:  Een totale verstopping begint meestal in een van uw afvoeren onderin het huis. De riool leidingen raken namelijk langzaam gevuld doordat het rioolwater en afvoer water niet of nauwelijks meer weg kan. Als u twee toilets in uw woningen hebt, een beneden en een boven zou het best zo kunnen zijn dat uw wc beneden niet meer doorloopt maar uw wc boven wel.

Een verstopping kunt u ook merken door als u boven water weg laat lopen u het waterpijl beneden in uw wc ziet stijgen. In sommige gevallen, afhankelijk van uw riool leiding constructie kan het ook voorkomen dat bij het weg laten lopen van rioolwater boven en of beneden u het hoort borrelen in uw keuken.

Gevolg probleem:  Het uiteindelijke gevolg van een totale verstopping in uw woning, bedrijfsgebouw of vereniging accommodatie kan zijn dat alle op het verstopte rioolleiding aangesloten rioolafvoeren niet meer weglopen. Dit betekend voor een gemiddeld huishouden: niet douchen, niet naar de wc, niet afwassen (water van vaatwasser loopt ook niet meer leeg), niet wassen (water van wasmachine loopt ook niet meer weg), wat op uw terras en in de tuin blijft staan doordat uw afvoer putje buiten ook niet meer wegloopt. Kortom, een enorme impact!

Oplossing: Helaas kunt u zelf met een doorsnee waterslang of waterreiniger niks beginnen. Dit omdat de verstopping vaak veroorzaakt wordt door een obstakel. De normale waterkracht zorgt er vaak al voor dat de verstopping pas echt zichtbaar wordt als het “goed” verstopt zit.

Wij raden u daarom ook aan dat als alle of meerdere riool afvoeren van uw woning niet meer wegloopt direct een rioolspecialist in te schakelen. Hiermee voorkomt u wateroverlast binnen, een hoop problemen en veelal vergeefse eigen pogingen.

Uiteraard is zelf een poging doen om uw riool te ontstoppen zeker niet af te raden!

 

Voorkomen: Voorkomen is beter dan genezen ook bij een totale rioolafvoer verstopping. Gooi nooit vet, zeepresten of andere vaste poeder door uw riolering. Het minste doorgespoelde vet in uw keukenafvoer kan na enkele jaren voor problemen zorgen. Laat regelmatig ook met bescheidenheid uw afvoer doorlopen en bezuinig niet te veel op het water bij doen van een grote boodschap op de wc.

Bedrijven kunnen een totale verstopping in hun bedrijfspand vooral voorkomen door het persoonlijk goed in te lichten, een goede personeelsrelatie op te bouwen (veel verstoppingen bij bedrijven wordt met opzet door persoon veroorzaakt door). Let ook extra op bij reorganisaties of bij het ontslaan van persoon. Een snel ontdekte met opzet veroorzaakte verstopping kan u daardoor wellicht verhalen bij de veroorzaker.