Probleem: Verstopte WC

Oorzaak: De oorzaak van een verstopte toilet zou kunnen zijn dat u teveel wc papier heeft doorgespoeld. Ook kan het zijn dat er iets in de toilet pot gevallen is wat in de zwanenhals van de wc, een u bocht onder in de wc wat stank tegen moet gaan vast is geraakt. Dit kunnen hele kleine dingen zijn maar ook bijvoorbeeld speelgoed zijn wat door een kind er in zijn gestopt. Echter kan ook een breuk in uw leiding of wortelgroei een verstopping in uw wc veroorzaken. Meestal heeft u dan ook bij meerdere afvoeren zoals de keuken en badkamer afvoer last van niet of slecht doorlopende riolering.

Vroeg tijdig herkennen:  Het vroegtijdig herkennen van een verstopte wc is niet eenvoudig. Een van de kenmerken die zichtbaar kunnen zijn voordat een WC echt niet meer doorloopt is dat het water in de wc pot bijna of helemaal leeg getrokken wordt. De pot komt dan eerst bijna helemaal droog te staan en daarna loopt hij weer gedeeltelijk tot het normale niveau. Dit heeft te maken met de beluchting van uw riolering. Een slechte of verkeerde beluchting van uw riolering zou dit kenmerk ook kunnen veroorzaken zonder dat u een daadwerkelijke verstopping heeft. U kunt dus het beste de afvoer goed in de gaten houden bij dit soort tekenen.

Gevolg probleem: Het gevolg van een verstopte of bijna verstopte wc is dat de wc niet of nauwelijks meer doorspoelt. Dit kan vooral in het wekende of bij veel gebruikers van uw wc voor veel overlast zorgen.

Oplossing: Zelf kunt u niet veel doen aan een verstopte wc. Wellicht kunnen bij beginnende of kleine obstakels in het riool de volgende praktische tips wel helpen:

  • Controleer met een lange handschoen of er iets in de bocht onderin de wc is blijven zitten. Dit klinkt misschien niet aantrekkelijk maar kan in veel gevallen al de oplossing zijn!
  • Voelt u niks onder in de bocht klem zitten, gebruik een vloeper (kleine zuignap ter grootte van uw wc pot afvoer). Zet eerst een of 2 emmers water klaar. Trek daarna de wc door, als de wc pot al bijna vol zit hoeft u niet eerst door te trekken. Zodra de wc pot is volgelopen perst u met veel geweld het water door de riolering. Als de wc pot bijna leeg is kiept u de emmer(s) met water er een voor een door en perst u indien nodig nogmaals flink met de zuignap. Het kan zijn dat door het persen er wat water over de pot komt! Schrik hiervoor niet terug, een professioneel ontstoppingsbedrijf zal in veel gevallen dezelfde methode eerst proberen en kost u bovendien ook nog eens (veel) geld.

Let op: gebruik de wc niet meer voor de grote boodschap als hij niet meer volledig weg loopt. Ook een riolist (riool specialist) zal het niet prettig vinden om tussen uw boodschap zijn werk te moeten doen.

Voorkomen: Veel voorkomende verstopping in uw wc zijn te voorkomen door de volgende praktische tips in acht te nemen:

  • Gooi nooit vet of andere vloeibare en vaste stoffen door uw wc. Een wc reiniger kan geen kwaad maar gebruik alleen de middelen waarbij duidelijk vermeld is dat u die door de wc kunt spoelen. Dus ook geen maandverband of andere dikkere papier/karton soorten dan echt wc papier.
  • Goedkope wc papier is vaak ook het beste wc papier, duurdere wc papier is vaak ook een stuk dikker en daardoor moeilijker weg te spoelen. Gebruik wc papier ook met maten!
  • Spoel regelmatig ook uw kleine boodschap door met de volle water knop. Een waterbesparende knop kan het water maar beperkt verplaatsen en met meer spoeling kan de boodschap verder doorgespoeld worden richting het hoofdriool.